Kurkuma

Kurkuma (indický šafrán, žluté zlato) je lehce ostré koření, vyrábí se z oddenku kurkumovníku s typicky oranžovo-žlutou barvou, pomáhá při trávení a nadýmání. Oddenky  kurkumovníku dlouhého obsahují asi 5 % éterického oleje. Je vhodná pro diabetiky, podporuje obranyschopnost a vitalitu, imunitu, čistí tělo od toxinů, oživuje mozkovou činnost, působí proti stárnutí, posiluje zažívání. Sušený mletý kořen kurkumy je znám také jako součást koření kari. Toto koření je hojně používáno v ajurvédské medicíně. Více o kurkumě naleznete zde.

Kurkuma a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • kurkuma je společně s medem základem jednoho z nejsilnějších přírodních antibiotik a navíc nepoškozuje střevní flóru (mikrobiotu), (kurkuma s medem - na 100g medu 1 lžíce kurkumového prášku)
  • antioxidant (kurkumin) - pomáhá v boji proti zánětům, oxidačnímu stresu, předčasnému stárnutí a podporuje dlouhověkost
  • turmeron obsažený v kurkumě podporuje mozkové funkce 
  • podporuje odolnost organismu a osu MTM
  • snižuje hladinu tuku v krvi a zpomaluje srážení krve
  • brainfood, podporuje mozkové funkce (pozornost, koncentraci, paměť)
  • podporuje vylučování žluči a trávení těžších jídel
  • působí proti parazitům, bakteriím a virovým infekcím
  • zmírňuje poruchy trávení, plynatosti a také nadýmání
  • patří mezi 150 nejprospěšnějších potravin světa
  • synergicky působí kurkuma s pepřem (piperin)
  • kurkumin podporuje lepší trávení tuků a tím podporuje proces hubnutí
  • chrání před některými nemocemi srdce, jako je třeba arytmie nebo diabetická kardiomyopatie
  • podporuje prokrvení organismu a působí proti krevním sraženinám
  • poskytuje ochranu jater (infekční záněty a překonávání žloutenky)
  • podporuje očistnou činnost jater, dokáže stimulovat tvorbu žluči a pomáhá v regeneraci jaterních buněk
  • pomáhá tlumit zánět, pomáhá při kožních problémech, podporuje normální činnost jater 
  • snižuje tvorbu amyloidových plaků (Alzh. choroba)
  • působí preventivně proti rakovině prsu, vaječníků, plic a tlustého střeva
  • funguje jako účinná "čistička" cév - odstraňuje nahromaděný plak a LDL, čímž předchází kardiovaskulárním onemocněním
  • působí jako prevence a podporuje léčbu různých druhů rakoviny včetně rakoviny žaludku, tlustého střeva, kůže a jater (kurkumin)
  • je prevencí aterosklerózy, která je rizikovým faktorem pro civilizačních a srdečních chorob
  • může pomoci zmírnit osteoartritické bolesti a má příznivý stav kostí a kloubů
  • kurkumin pomáhá při léčbě nemocí kloubů, jako je artróza nebo osteoporózasnižuje bolest a zlepšuje pohyblivost 
  • protizánětlivé účinky kurkuminu působí proti akutní i chronické bolesti, chrání chrupavku a pomáhají ke zvýšení hybnosti," říká MUDr. Jakub Holešovský,
  • podporuje duševní rovnováhu
  • působí proti trudovitosti (akné) a různým ekzémům, protože má protizánětlivé účinky (pasta - kurkuma s vodou)
  • podporuje hojení jizev a strií (směs kurkumy, grahamové mouky a jogurtu vmasírujte do pokožky)
  • působí proti lupům (vlasová maska - směs kurkumy s olivovým nebo kokosovým olejem)
  • kurkumin může zvýšit střevní propustnost a následně také absorpci EGCG (epigalokatechin galát) obsažený např. v zeleném čaji Matcha tea
  • více

Kurkumin se nerozpouští ve vodě

Kurkuma, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní oběh
  • Imunitní systém - antioxidant
  • Normální stav kloubů a kostí
  • Normální činnost jater
  • Normální činnost nervové soustavy
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální stav pokožky

Chuť: nahořklá, pepřovitá až podobná hořčici

Použití: do sladkých i slaných pokrmů, dochucování jídel, čajů, polévek, masitých jídel

  • ranní povzbuzovadlo - malé množství kurkumy (čajová lžička) smíchejte s vodou či mlékem

Kontraindikace: léky na ředění krve,nevhodné pro děti do 3 roků, může zhoršovat problémy se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem

Upozornění: Kurkuma může například interferovat s léky a bylinami v případě srážlivosti krve (česnek, zázvor, hřebíček)

Jak vyrobit přírodní antibiotiku s kurkumou?

Stačí vám pouze jedna polévková lžíce kurkumy a 100 gramů medu. Vše smícháte ve sklenici. V momentu, kdy vám nebude nejlíp, budete si dopřávat první den co hodinu polovinu polévkové lžíce této medicíny. Druhý den už budete podávat po dvou hodinách a třetí jen třikrát za den. Jinak není kurkuma moc dobře vstřebatelná, proto není od věci dát si lžičku do čaje, případně přidat trochu oleje. 

Recept na ranní nápoj na podporu dlouhověkosti s kurkumou a pepřem:

Citronová voda s kurkumou: šťáva z poloviny citronu, sklenice vlažné vody, lžička kurkumy s pepřem, lžička medu, špetka skořice. Ohřejeme a pijeme každé ráno nalačno, když je nápoj teplý.

  • detoxikuje tělo a zabraňuje předčasnému stárnutí
  • pomůže očistit játra, pomáhá zvyšovat produkci žluči, která pomáhá při prevenci trávení a zácpy
  • má velmi silné protizánětlivé vlastnosti, je účinný v boji proti bolestem způsobenými záněty kloubů
  • přispívá k posílení imunitního systému
  • stimuluje trávení a zároveň zabraňuje vzniku nachlazení a přetrvávajícího kašle
  • čistí tělo od škodlivých toxinů a pomáhá bojovat proti mozkovým poruchám jako je Alzheimerova choroba a demence

Zlaté mléko je léčivý nápoj pro celou rodinu, který léčí klouby, snižuje záněty kloubů, zvyšuje imunitu, pomáhá při zdraví srdce a kardiovaskulárního systému, léčí kašel a akutní infekce dýchacích cest, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a mnoho dalšího. 

Jak vyrobit zlaté kurkumové mléko?

Tradičně se pro jeho výrobu používá kromě kurkumy také kardamom, chilli a zázvor. K vidění jsou ale také varianty s medem a citrónem, případně skořicí nebo různé kombinace zmíněných. Klíčové pro správný účinek kurkumy jsou dvě: pepř a mastné kyseliny. Bez těchto přísad se totiž všechny účinné látky z kurkuminu v těle nerozpustí a tudíž ani neúčinkují.

kurkumové mléko se vyrábí zahřátím jednoho šálku rostlinného mléka (např. kokosového mléka) , následně přidáme půl šálku vody, špetku pepře, půl lžičky skořice, osminku lžičky kurkumy, na špičku nože strouhaného nebo práškového zázvoru - ingredience rozmícháme a na cca 10 min na mírném ohni, odstavíme a nakonec přidáme půl lžičky kokosového oleje a dosladíme medem dle chutí, kardamom a další místní koření dle chuti můžeme přidat. Popíjíme 2 x denně, nejlépe ráno a večer.

Recept na indické zlaté mléko

V hrnci zahřejte mléko spolu s kořením - ale pozor, bez medu! Krátce povařte, aby koření předalo své účinné látky mléku a poté sceďte do sklenice. Až trochu zchladne, přidejte i med. Pijte každý den a uvidíte, že se váš život obrátí k lepšímu. Je to opravdový zázrak.

  • 1 hrnek mléka (kravské nebo rostlinné - dle vašich preferencí)
  • 2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy nebo 1 čajová lžička sušené mleté
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky drceného kardamomu (můžete vynechat, pokud neseženete, je docela vzácný)
  • lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 lžička másla nebo kokosového oleje

Recept na domácí zlaté mléko

Ingrediencí je jen pár a možná je najdete i u sebe doma a ve spíži.

  • Mléko - 1 sklenice (kraví, kozí, sojové, mandlové a další, kefír)
  • Kurkuma - 1 lžička
  • Med - 1 lžička

Ideálně zkuste navštívit nějaký menší indický obchůdek, kde vám nabídnou skutečně kvalitní kurkumový prášek. Existuje spousta padělků a je lepší si dát na takové zboží pozor. Nabízí se také možnost koupit si kořeny kurkumy a po vyčištění kořenů a rozřezání na kousky je rozdrtit v mixéru.

Příprava: Všechny ingredience zalijte vodou a ohřejte v hrnci po dobu sedm až osm minut, aby směs zhoustla a vypadala jako pasta. Poté ochlaďte a přidejte jednu lžičku této směsi do svého oblíbeného teplého mléka a dobře promíchejte.

Zbytek směsi lze umístit do chladničky. Poté přidejte jednu čajovou lžičku medu a promíchejte. Zlaté mléko máte připravené.

Kurkumové mléko je lepší pít mléko v noci, protože uvolňuje, nezahleňuje a zklidňuje. Každý, kdo ho pije, si také všimne zlepšení a kvality spánku. 

Bez starostí můžete kurkumu přidat do fermentovaného mléka a rostlinného mléka. Hlavním pravidlem je, že kurkuma se špatně absorbuje v nemastném prostředí. V jakémkoli mastném nápoji nebo pokrmu funguje na sto procent. Proto mohou být živočišné a tučnější výrobky vhodnější. 

Jak vyrobit kurkumový džus?

do odšťavňovače dáme 5 větších mrkví, 5 cm kořene zázvoru, 7 cm kořene kurkumy, 2 oloupané pomeranče, jeden oloupaný citron a nakonec přidáme půl lžičky černého pepře a lžičku tekutého oleje.

Co je kurkumin?

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.