Ajurvédské byliny

Ajurvéda (ÁJUR - tělo, mysl a duše, VÉDA - znalost, věda) je věda o zdravém životě (celostní léčebný systém), pochází z védských písem, nauka o zdraví Ajurveda vznikla před 6000 lety, v sanskrtu (jazyk indických učenců) znamená Ajurvéda "poznání dlouhého života" (nauka o dlouhém životě). V seznamu Ajurvédy je cca 4000 léčivých rostlin. Průkopníkem Ájurvédy v Čechách a držitelem čestného titulu "Riši" je Pavol Hloška. Podle ajurvédy vychází nemoc z duše a do terapie zahrnuje astrologické konstelace a masáže. Pouze z čerstvých bylin se připravují léčivé přípravky.

8 základních odvětví ajurvédy:

  • Kayachikitsa - všeobecná medicína - 5 hmotných prvků, 3 základní substance ( vata, pitta, kapha)
  • Shalyachikitsa - chirurgie (přírodní materiály, zlato, měď)
  • Salakya - tantra (léčba hlavy, oční a nosní dutiny)
  • Kaumara - brithya (pediatrie - léčba dětí)
  • Agada - tantra (toxikologie - otravy jedy)
  • Bhuta - vidya (psychologie, čištění mysli)
  • Vajikarana tantra (sexuologie, nyní každý 4 pár trpí neplodností)
  • Rasayana - tantra (rekonvalescence, omlazování)

Tři - doshi (substance-energie, chyba - nerovnováha)

Podle Ajurvédy je každý člověk malý vesmír a je tvořen třemi prvky (principy): oheň (pitta - kombinace ohně a vody), zem (kapha - kombinace vody a země) a vzduch (vata - kombinace éter a vzduch), pokud nejsou tyto tři principy v rovnováze, člověk onemocní (je to jako orchestr bez dirigenta). Kapha převládá v dětství, pitta ve středním věku a vata ve stáří. Kapha kulminuje dopoledne, pitta v poledne a vata večer.

  • kapha (sliz) - kombinace vody a země, symbolizuje princip hmoty a struktury
  • pitta (žluč) - kombinace ohně a vody, symbolizuje metabolismus
  • vata (vítr) - kombinace éter (prostor) a vzduch, symbolizuje pohyb

Významní učitelé a zkladatelé ajurvédy:

  • Dhanvantari z Benaresu (Varánasí, cca 1500 př.n.l. je pokládán za reinkarnaci boha Višnua a za předního mudrce ajurvédy. Vytvořil ajurvédu jakožto specifické umění uzdravování a je duchovním zakladatelem chirurgické školy Dhanvantari.
  • Nagarjuna(cca 500 n.l.), slavný mudrc mahájánského buddhismu, je autorem komentáře k samhitě Sušruta.
  • Vagbhatta ze Sindu (cca 342 př.n.l.) je autorem samhity Aštanga hridaja, komentáře k samhitám Čaraka Sušruta se syntézou dalších prací od jiných předních ajurvédských autorů. Díky jemu byla do dříve ortodoxních ajurvédských škol vnesena řada nových bylin a chirurgických technik.

Hlavní principy Ajurvédy:

  • hlavním principem ajurvédy je život v souladu s tělesnou konstitucí, přírodními zákony a zachováním rovnováhy energie v těle
  • základem Ajurvédy je strava (3 x denně), nejíst po 18 hodině (jídlo musí obsahovat 6 chuťových látek: sladké, kyselé, slané, ostré, hořké a sliznice stahující látky), strava se určuje pro konkrétního jedince na základě ročního období
  • základem Ajurvédy je také olej a očista těla (kůže je čistící orgán)
  • kromě stravy patří ke klíčovým dechová cvičení, bylinná terapie, životospáva, jógová cvičení, celková životospráva
  • anamnéza - celistvý pohled na člověka a jeho okolí
  • pracuje se na obnovení vztahu k přírodě a snižuje vliv současného moderního světa
  • každý jedinec je podle ajurvédy složen z pěti elementů (vzduch, prostor, oheň, voda, země), tří životních principů (dóša) - Kapha, Pitta a Váta, sedmi tkání (dhatus) a dalších energetických kanálů (šrotas)

Sušruta - objevil body marma (místa, kde se protínají cevy, nervy, kůže a orgány- celkem 107 bodů)

Agni - silný trávící oheň, který má schopnost trávit a metabolizovat potravu, agni můžeme posílit teplou vodou, kyselinou cironovou, kořením například fenykl, kardamon, koriandr, římský kmín.

Jak se stravovat podle Tři dosha:

lidé typu váta mají hubenější tělesnou konstituci, sušší kůži, problémy s prokrvením končetin a celkově mají slabší trávení, pro tento typ je typická suchost, chlad, drsnost a lehkost. Proto je pro ně vhodné jíst vlhčí, těžší, teplá jídla převážně sladké, slané a kyselé chutě. lidé typu Váta nemají silný trávící oheň a proto je příliš těžká jídla oslabují.

  • koření, které prohřívá zažívání - kardamon, zázvor, česnek, skořice, anýz, kurkuma, vanilka, tymián, oregano.
  • obiloviny- rýže, oves, quinoa, sezamová semínka, ořechy, lehčí luštěniny jako červená čočka či fazole mungo
  • zelenina- tepelně upravena, uvařena, nebo lehce osmahnutá
  • syté a zralé ovoce (velmi sladké, těžší typy) - banány, mango, papája, sladké pomeranče, ananas, švestky, nevhodné je toto ovoce: jablka, hrušky, brusinky, granátová jablka, sušené ovoce
  • ořechy a semínka
  • ovoce i zeleninu je vhodné mixovat a konzumovat v tekuté formě
  • oleje - vhodný je sezamový olej
  • nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu

lidé typu pitta májí silný trávíví oheň a žije v teplém klimatu, mají střední postavu s přiměřenou svalovou hmotou, mají velkou chuť k jídlu, rychle tráví, silnou imunitu, pravidelné vylučování, pokud je pitta nevyrovnaná, mohou mít problémy s horkostí kůže, žaludku, ve střevech, se záněty obecně.

  • raw strava, při nadbytku pricipu pitty ajurvéda doporučuje ochlazování
  • ochlazující koření - máta či fenykl, nevhodné je zahřívací koření - zázvor, pepř, chilli
  • ořechy - mandle a kokos, z luštěnin adzui, cizrna, loupaný hrách a další těžší luštěniny
  • zelenina - sladké a hořké druhy (dýně, květák, cuketa, okurka, brambory, tuřín)
  • ovoce - jablka, mango, ananas, meruňky, bobuloviny, pomeranče

lidé typu kapha mají robustnější postavu, svalnatou nebo s vyšší množství tuku, rádi spí, mají sklon k přejídání a lenosti, pro tento typ je typické vlhko, chlad, těžkost a olejnatost, jídlo by mělo být vyrovnávající - tedy lehké, teplé, suché a s drsnější strukturou

  • ovoce (svíravé chuti - jablka, brusinky, ostružiny, angrešt) a čerstvá vláknitá zelenina včetně RAW stravy - lehké a ochlazující
  • vařená strava a se zahřívacím kořením (skořice, pepř, chilli)
  • nevhodná tučná, mražená, mastná jídla
  • vhodné sušené ovoce, fazole, brambory
  • nevhodná jsou jídla štiplavá, hořká, svíravé chuti, ale také sladké, slané a kyselé
  • nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu

5 prvků podle Ajurvédy:

  • země
  • voda
  • oheň
  • vzduch
  • éter - prostor

Seznam Ajurvédských bylin:

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...