Ajurvédské bylinky

Ajurvéda (ÁJUR - tělo, mysl a duše, VÉDA - znalost, věda) je věda o zdravém životě (celostní léčebný systém), pochází z védských písem, nauka o zdraví Ajurveda vznikla před 6000 lety, v sanskrtu (jazyk indických učenců) znamená Ajurvéda "poznání dlouhého života" (nauka o dlouhém životě). V seznamu Ajurvédy je cca 4000 léčivých rostlin. Průkopníkem Ájurvédy v Čechách a držitelem čestného titulu "Riši" je Pavol Hloška. Podle ajurvédy vychází nemoc z duše a do terapie zahrnuje astrologické konstelace a masáže. Pouze z čerstvých bylin se připravují léčivé přípravky.

8 základních odvětví ajurvédy:

  • Kayachikitsa - všeobecná medicína - 5 hmotných prvků, 3 základní substance ( vata, pitta, kapha)
  • Shalyachikitsa - chirurgie (přírodní materiály, zlato, měď)
  • Salakya - tantra (léčba hlavy, oční a nosní dutiny)
  • Kaumara - brithya (pediatrie - léčba dětí)
  • Agada - tantra (toxikologie - otravy jedy)
  • Bhuta - vidya (psychologie, čištění mysli)
  • Vajikarana tantra (sexuologie, nyní každý 4 pár trpí neplodností)
  • Rasayana - tantra (rekonvalescence, omlazování)

Tři - doshi (substance-energie, chyba - nerovnováha)

Podle Ajurvédy je každý člověk malý vesmír a je tvořen třemi prvky (principy): oheň (pitta - kombinace ohně a vody), zem (kapha - kombinace vody a země) a vzduch (vata - kombinace éter a vzduch), pokud nejsou tyto tři principy v rovnováze, člověk onemocní (je to jako orchestr bez dirigenta). Kapha převládá v dětství, pitta ve středním věku a vata ve stáří. Kapha kulminuje dopoledne, pitta v poledne a vata večer.

  • kapha (sliz) - kombinace vody a země, symbolizuje princip hmoty a struktury
  • pitta (žluč) - kombinace ohně a vody, symbolizuje metabolismus
  • vata (vítr) - kombinace éter (prostor) a vzduch, symbolizuje pohyb

Významní učitelé a zkladatelé ajurvédy:

  • Dhanvantari z Benaresu (Varánasí, cca 1500 př.n.l. je pokládán za reinkarnaci boha Višnua a za předního mudrce ajurvédy. Vytvořil ajurvédu jakožto specifické umění uzdravování a je duchovním zakladatelem chirurgické školy Dhanvantari.
  • Nagarjuna(cca 500 n.l.), slavný mudrc mahájánského buddhismu, je autorem komentáře k samhitě Sušruta.
  • Vagbhatta ze Sindu (cca 342 př.n.l.) je autorem samhity Aštanga hridaja, komentáře k samhitám Čaraka Sušruta se syntézou dalších prací od jiných předních ajurvédských autorů. Díky jemu byla do dříve ortodoxních ajurvédských škol vnesena řada nových bylin a chirurgických technik.

Hlavní principy Ajurvédy:

  • hlavním principem ajurvédy je život v souladu s tělesnou konstitucí, přírodními zákony a zachováním rovnováhy energie v těle
  • základem Ajurvédy je strava (3 x denně), nejíst po 18 hodině (jídlo musí obsahovat 6 chuťových látek: sladké, kyselé, slané, ostré, hořké a sliznice stahující látky), strava se určuje pro konkrétního jedince na základě ročního období
  • základem Ajurvédy je také olej a očista těla (kůže je čistící orgán)
  • kromě stravy patří ke klíčovým dechová cvičení, bylinná terapie, životospáva, jógová cvičení, celková životospráva
  • anamnéza - celistvý pohled na člověka a jeho okolí
  • pracuje se na obnovení vztahu k přírodě a snižuje vliv současného moderního světa
  • každý jedinec je podle ajurvédy složen z pěti elementů (vzduch, prostor, oheň, voda, země), tří životních principů (dóša) - Kapha, Pitta a Váta, sedmi tkání (dhatus) a dalších energetických kanálů (šrotas)

Sušruta - objevil body marma (místa, kde se protínají cevy, nervy, kůže a orgány- celkem 107 bodů)

Agni - silný trávící oheň, který má schopnost trávit a metabolizovat potravu, agni můžeme posílit teplou vodou, kyselinou cironovou, kořením například fenykl, kardamon, koriandr, římský kmín.

Jak se stravovat podle Tři dosha:

lidé typu váta mají hubenější tělesnou konstituci, sušší kůži, problémy s prokrvením končetin a celkově mají slabší trávení, pro tento typ je typická suchost, chlad, drsnost a lehkost. Proto je pro ně vhodné jíst vlhčí, těžší, teplá jídla převážně sladké, slané a kyselé chutě. lidé typu Váta nemají silný trávící oheň a proto je příliš těžká jídla oslabují.

  • koření, které prohřívá zažívání - kardamon, zázvor, česnek, skořice, anýz, kurkuma, vanilka, tymián, oregano.
  • obiloviny- rýže, oves, quinoa, sezamová semínka, ořechy, lehčí luštěniny jako červená čočka či fazole mungo
  • zelenina- tepelně upravena, uvařena, nebo lehce osmahnutá
  • syté a zralé ovoce (velmi sladké, těžší typy) - banány, mango, papája, sladké pomeranče, ananas, švestky, nevhodné je toto ovoce: jablka, hrušky, brusinky, granátová jablka, sušené ovoce
  • ořechy a semínka
  • ovoce i zeleninu je vhodné mixovat a konzumovat v tekuté formě
  • oleje - vhodný je sezamový olej
  • nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu

lidé typu pitta májí silný trávíví oheň a žije v teplém klimatu, mají střední postavu s přiměřenou svalovou hmotou, mají velkou chuť k jídlu, rychle tráví, silnou imunitu, pravidelné vylučování, pokud je pitta nevyrovnaná, mohou mít problémy s horkostí kůže, žaludku, ve střevech, se záněty obecně.

  • raw strava, při nadbytku pricipu pitty ajurvéda doporučuje ochlazování
  • ochlazující koření - máta či fenykl, nevhodné je zahřívací koření - zázvor, pepř, chilli
  • ořechy - mandle a kokos, z luštěnin adzui, cizrna, loupaný hrách a další těžší luštěniny
  • zelenina - sladké a hořké druhy (dýně, květák, cuketa, okurka, brambory, tuřín)
  • ovoce - jablka, mango, ananas, meruňky, bobuloviny, pomeranče

lidé typu kapha mají robustnější postavu, svalnatou nebo s vyšší množství tuku, rádi spí, mají sklon k přejídání a lenosti, pro tento typ je typické vlhko, chlad, těžkost a olejnatost, jídlo by mělo být vyrovnávající - tedy lehké, teplé, suché a s drsnější strukturou

  • ovoce (svíravé chuti - jablka, brusinky, ostružiny, angrešt) a čerstvá vláknitá zelenina včetně RAW stravy - lehké a ochlazující
  • vařená strava a se zahřívacím kořením (skořice, pepř, chilli)
  • nevhodná tučná, mražená, mastná jídla
  • vhodné sušené ovoce, fazole, brambory
  • nevhodná jsou jídla štiplavá, hořká, svíravé chuti, ale také sladké, slané a kyselé
  • nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu

5 prvků podle Ajurvédy:

  • země
  • voda
  • oheň
  • vzduch
  • éter - prostor

Seznam Ajurvédských bylin:

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...