Pohanka

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je bezlepková, hypoalergenní obilnina původem ze střední Asie, obsahuje ve vhodném poměru bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, draslíku, vápníku, mědi, selenu, železa, hořčíku a manganu a dalších stopových prvků. Z vitaminů jsou v pohance zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E, C a rutin. Více informací o pohance zde.

Pohanka vlastnosti a účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • přirozeně bezlepková a lehce stravitelná potravina
  • snižuje hladinu krevního cholesterolu
  • podporuje regeneraci jater
  • zvyšuje pružnost a pevnost cév (díky rutinu), prevence trombózy, infarktu či mrtvice
  • podporuje mozkové funkce - brainfood
  • čistí střeva díky vysokému obsahu vlákniny
  • pomáhá při křečových žilách a hemeroidech
  • pomáhá při opravě popraskaných žilek v oku
  • zdroj elektrolytů a lehce stravitelných proteinů
  • pomáhá při regeneraci jaterních buněk
  • zdroj aminokyseliny lysin
  • zdroj škrobu 50-70 %
  • zdroj více nenasycených mastných kyselin
  • polštáře, plněné pohankovými slupkami zmírňují bolesti páteře i kloubů
  • více

Pohanka obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému

Pohanka, její varianty na trhu:

  • pohanka neloupaná
  • pohanka loupaná
  • pohanka lámanka (zrna jsou mírně drcená)
  • pohanková krupice
  • instantní pohanková bezlepková kaše
  • pohankové vločky
  • pohanková mouka
  • pohankový čaj
  • naklíčená pohanková semínka

Nejvhodnější je konzumace pohanky namáčené nebo naklíčené.

Použití: na kaše, karbanátky, pomazánky, do polévek, z mouky pak pečivo i třeba lívance

Kontraindikace:

Barva květů: bílá, růžová, červená

Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)

Plod: typická trojboká nažka (vzhledově podobná bukvici), sklízí se koncem prázdnin

Permakultura: používá se jako meziplodina (jako zelené hnojivo) k obnově půdní úrodnosti a ke zlepšení půdní struktury

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...