Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba, která parazituje na některých dřevinách a je nazývána jako "elixír věčného mládí". Hlíva ústřičná je zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7, B9), C, D, K, enzymů, aminokyselin, vlákniny, statinů, proteinů, beta-glukanů, mastných kyselin, vitamínů (železo, zinek, draslík, fosfor, selen, jód, a bór). Posiluje odolnost, přírodní protibiotikum, příznivě působí na peristaltiku střev, podporuje regeneraci buněk, působí preventivně proti respiračním potížím.

Hlíva ústřičná a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje peristaltiku střev a prospívá při čištění střev
  • superpotravina, zpomaluje proces stárnutí
  • odstraňuje toxické látky (vláknina)
  • přírodní protibiotikum (beta-glukany)
  • při zánětech kloubů a kožních onemocněních
  • podporuje játra, ledviny a slinivku
  • přispívá k udržení hladiny pH (chitosan), brzdí vstřebávání LDL a urychluje metabolismus
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • hlíva ústřičná se kombinuje s rakytníkovým olejem (zdroj energie, vitality,posílení resilienci)
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • podporuje snižování a harmonizaci vysokého krevního tlaku
  • působí proti vnějšímu tlaku, melancholii a zmírňuje únavu
  • pomáhá uvolňovat ztuhlost šlach, kostí a svalů
  • podporuje regeneraci buněk
  • podporuje tvorbu červených krvinek (při chudokrevnosti)
  • zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu
  • podporuje proces hubnutí díky obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií
  • má antibakteriálními, antimykózními a antivirovými účinky (působí proti virů, bakteriím a plísním)
  • více

Hlíva ústřičná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Pěstování hlívy ústřičné v domácích podmínkách:

  • pěstujeme na pytlích slámy
  • pěstování na čerstvě nařezaných vlhkých špalcích např. bukového dřeva

potřebujeme řezaná pšeničná, žitná nebo řepková sláma (sláma ječná a ovesná je méně vhodná, špatně přijímá vodu) nebo pazdeří; PE (polyetylénové) pytle, sadba příslušné hlívy; horká voda od 70 °C až po 80 °C., mistnost s teplotou 8-20°C

Výskyt: roste od léta do zimy na starých listnatých stromech

Použití: v kuchyni, usušená a rozemletá se používá jako koření, na výrobu, tinktur, mastí

Článek: Vypěstujte si hlívu ústřičnou doma

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...