Oves

Oves je nejen cennou obilninou, ale je i běžnou součástí ranní snídaně - ovesné vločky. Oves je pro vysokou energetickou hodnotu vhodným jídlem pro sportovce, vegetariány, ale i těžce pracující. Příznivě působí na nervovou soustavu, má účinky proti melancholii. Oves měla v oblibě i abatyše Hildegarda z Bingenu (v 12. stol). Oves se zpracovává hlavně na vločky, jejichž spotřeba má stále stoupající tendenci. Stejně jako jiné obiloviny obsahuje lepek, ale v jiné formě, takže ho mohou využívat i lidé na něj alergičtí.

Oves a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • působí proti tuhé stolici
  • má vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny (ß-glukanům)
  • posiluje svaly a nervový systém
  • proti pálení žáhy (ovesná kaše)
  • pro sportovce (pro budování svalové hmoty), urychluje metabolismus
  • má vysokou energetickou a výživovou hodnotu
  • prevence chudokrevnosti
  • podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů
  • brainfood (zdroj vitamínů skupiny B), přeměňuje sacharidy na energii
  • lehce stravitelný, nezatěžuje zažívací trakt
  • působí jako prevence kardiovaskulárních chorob
  • jako suchý šampon na vlasy, který absorbuje mastnotu a nečistoty (masíruje kořínky vlasů a nakonec vyčešeme z vlasů)
  • přírodní afrodiziakum a u mužů zvyšuje touhu i výkon 
  • ve formě pleťové masky (vločky, med a pár kapek jablečného octa) na rozšířené póry a černé tečky, sjednocuje také tón pleti
  • pro germánské kmeny se stal oves dokonce hlavním zdrojem obživy a nazývali jej plodinou bohů, ovesná kaše jim dodávala fyzickou sílu a pevné nervy
  • oves obsahuje betaglukany, což je látka na bázi vlákniny, která snižuje hladinu krevního cholesterol, a příznivě ovlivňují hladinu glukózy v krvi
  • energie obsažená v ovsu se také pomaleji vstřebává a prodlužuje pocit nasycenosti

Oves setý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce střevního traktu
  • Osvěžení těla
  • Relaxační účinek - usínání
  • Normální stav pokožky

Recept na domácí donuty z ovesných vloček a datlové pasty naleznete zde.

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.