Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk přežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce až 90%, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce .
Když je pod střechou zelí a brambory, je vystaráno. K tomu přidejte ještě řepu, tuřín a vodnici (vodnice sušila, a pak se z ní vyráběla mouka), které naši předci vysazovali v době krize
Zemědělské plodiny se rozdělují do takzvaných tratí. Zjednodušeně se dá říct, že do 1. tratě patří nejnáročnější plodiny, do 2. tratě středně náročné plodiny a do 3. tratě ty nejméně náročné plodiny. A když se naučíte správné střídání těchto plodin na stejném stanovišti, můžete se těšit na bohatou a hlavně kvalitní úrodu. Princip je jednoduchý. Abyste se na své zahradě dočkali pěstitelských úspěchů, je třeba každoročně měnit místa pěstování těchto tří druhů plodin: v dalším roce na místo 1. tratě dáte plodiny 2. tratě, na místo 2. tratě plodiny 3. tratě atd.
Mezi plodiny, které je možné pěstovat na stejném místě i několik let, patří i kukuřice a salát.
Souběžně vyséváme zeleninu pro sadbu a to opakovaně zhruba po 3 týdnech, abychom si zajistili postupnou nebo pozdní sklizeň. Týká se to salátu, kedluben, květáku a rovněž další zeleniny - póru pro přezimování, tuřínu, brokolice, kapusty a pozdních kedlubnů.
Zvlášť některé druhy zeleniny potřebují pro svůj růst pořádnou porci živin. Jsou to třeba rajčata, papriky, okurky nebo dýně a cukety. Hrst kopřiv můžete přidat také do jamky předtím, než do ní zasadíte například rajčata. Kopřivy se rozloží, uvolní do půdy prospěšné látky a rajčata budou růst jedna radost. Podobný postup můžete zvolit i u jiných druhů zeleniny.
Jícha: z náruče kopřiv si můžete připravit hnojivo, které přidáte do zálivky. Například kbelík (nikoli kovový, raději plastový) naplňte do tří čtvrtin kopřivami a zalijte dešťovou vodou. Přikryjte třeba prknem, zatěžkejte cihlou a nechte nálev asi tři týdny kvasit - pochopitelně nebude voňavý. Výluh při každotýdenní zálivce řeďte v poměru 1 díl kopřivového hnojiva na 50 dílů vody, pokud hnojíte jednou za měsíc, můžete ředit 1 : 10.
Kvašený chleba (chlebová zálivka na rajčata a také na papriky), 30 g domácích chlebových krutonů a 1 litr vody, vezmete litr vody, tu převaříte a nalijete ji do uzavíratelné sklenice. Potom počkáte na to, až bude mít pokojovou teplotu. Následně do sklenice přidáte chlebové krutony. Sklenici zavřete a dáte ji na chladné místo. Třeba do sklepa, stejně jako to může být i vaše lednice. Na tomto místě nechte sklenici s netradičním obsahem po dobu 24 hodin.
Hnojivo z droždí: Do kbelíku si napusťte teplou vodu (cca 6 litrů), která by však neměla mít více než 35 stupňů Celsia. To proto, aby kvasinky neztratily svůj účinek. Do vody přidejte suché droždí (15 g) a cukr (15 lžic). Celou směs dobře promíchejte a nechejte odstát asi 8 hodin, ideálně přes noc. Po odstátí znovu vše dobře promíchejte a můžete použít. Klidně si část přelijte i do láhve s postřikovačem a aplikujte hnojivo také na listy, ochráníte tak rostlinu před různými nemocemi.
Zalévejte rajčata vodou s rozpuštěnou epsomskou solí (2 polévkové lžíce na 1 litr vody) každé 2 týdny.
Papriky mívají, stejně jako rajčata, více plodů na rostlině, proto k většímu výnosu potřebují hnojení hořčíkem každé dva týdny
Smíchejte 2 polévkové lžíce epsomské soli v 5 litrech vody a aplikujte přímo na ovocné a stromy a ořechy, keře a vinné révy. Zvýšíte tak energii uvnitř rostlinných buněk, tudíž bude rostlina produkovat více cukru, a vy se budete těšit z větší produkce sladkých a šťavnatých plodů.
K zelenině, které v tuzemských podmínkách stačí k vývoji do sklizňové velikosti tři měsíce i méně, patří řada zajímavých druhů: brokolice, pekingské zelí, čínské listové zeleniny, saláty, špenát, ředkvičky a ředkve, roketa, vodnice, kopr... Všechny tyto plodiny mají relativně krátkou vegetační dobu, a tak je lze využít jako tzv. následnou kulturu. Do konce července můžeme vysévat celoroční polní saláty Maršálus a Merkurion, stejně tak i salát ledový Miniko, Medimo, Maximo nebo Ledano. Až do první dekády srpna můžeme vysévat rychle rostoucí odrůdy Deon nebo Major.
https://izahradkar.cz/zahrada/zelenina-byliny/korenova-zelenina/ktere-druhy-zeleniny-vysadit-lete-sklizene-zahony/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=8gNz7RDSMV5-202007100714&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Je téměř nemožné používat příliš mnoho epsomské soli ve vaší zahradě. Síran hořečnatý je pH neutrální, takže nepoškozuje půdu. Krystaly se rozpadají na vodu, hořčík a síru - tři složky, které jsou pro většinu rostlin prospěšné. Epsomská sůl je bezpečná, snadno se aplikuje a rychle pracuje na nápravě různých problémů a zvyšuje celkové zdraví vaší zahrady.
https://hobby.denikplus.cz/1120-pokud-chcete-mit-bohatou-urodu-zeleniny-musite-plodiny-spravne-stridat-jde-o-velmi-ucinnou-metodu.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
https://www.prozeny.cz/clanek/co-pestovat-v-dobe-krize-repu-turin-a-vodnici-63184?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=prozeny.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...