Cizrna

Cizrna beraní (římský hrách, Cicer arietinum) je bezlepková luštěnina (kulovitá semena béžové barvy, která mají typickou rýhu a malý zobáček), pěstovaná před více než 7000 lety. Cizrna je po hrachu a fazolích jednou z nejvýznamnějších luštěnin na světě, je zdrojem vlákniny, proteinů, vápníku, hořčíku, draslík, sodíku, selenu, manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A, C, E, K, vitaminu B9 (kyseliny listové) , kyseliny panthotenové a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) - účinného protioxidantu a omega mastných nenasycených kyselin (omega 3 a 6). Cizrna je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách). Z cizrny se vyrábí oblíbený hummus.

Cizrna (římský hrách) a její účinky a použití:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • bezlepková dobře stravitelná luštěnina, nezpůsobuje nadýmání
  • vařením se neztrácí vitamíny a živiny
  • afrodiziakální účinky, zdroj protioxidantů
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • zdroj proteinů, vhodná i pro sportovce a celiaki
  • vhodná při tuhé stolici díky vysokému obsahu vlákniny, stimuluje peristaltiku střev
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám
  • podporuje růst zubů, vlasů, kůže a nehtů
  • má nízký glykemický index, vhodná při redukčních dietách
  • podporuje metabolismus a snižuje hladinu špatného LDL
  • prospívá pokožce, dodává jí hebkost, pevnost a pružnost
  • podporuje očistu organismu
  • prospívá při nespavosti (zdroj tryptofanu) - uklidňuje a navozuje klidný spánek
  • vhodná pro vegany, vegetariány a celiaky
  • zdroj kyseliny listové B9, vhodná i pro těhotné ženy
  • cizrna je vhodná na kombinaci s obilovinami - tato kombinace je tak zdroj kompletní proteinů
  • brainfood
  • působí proti stárnutí
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík, vápník)
  • oblíbená ve středomořské kuchyni a arabských zemích
  • celosvětově třetí nejvýznamnější luštěninou po hráchu setém a fazoli obecné a také patří mezi první domestikované rostliny
  • více

Cizrna, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Klíčky cizrny se mohou se jíst po 2-3 dnech, mají oříškovou chuť, z naklíčené cizrny můžete vyrobit i hummus.

Příprava: Před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody (několikrát vyměníme vodu během máčení), v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 120-180 min do změknutí. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.

Skladování: Suché, temné místo, do teploty 25 °C, v uzavřené nádobě.

Čeleď. bobovité (Fabaceae)

Původ: Indie

Použití: Do polévek, zeleninových salátů, rizota, jako příloha k masu, vhodná je také v kombinaci s obilovinami, např. rýží.

  • jako pícnina pro dobytek

Chuť: oříšková a s lehce krémovou konzistencí

Signatura:

Jak připravíme hummus z cizrny?

Nahrubo nakrájíme dva stroužky loupaného česneku, přidáme 3-4 lžíce olivového oleje a rozmixujeme do hladka, potom přidáme 400 g vařené cizrny a jemně zalijeme vodou, krátce promixujeme, dodáme lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu, špetku soli a pokračujeme v mixování, dokud nevznikne hladká konzistence. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme ještě trochu vody. Na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou, solí a olivovým olejem dle chuti.

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...