Angrešt

Angrešt (Ribes uva-crisp) má bobulovité zelené plody, které jsou zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7 - biotin), A, C, PP a E, kyselin (citrónová, jablečná, vinná a šťavelová), karotenu, vlákniny, minerálů (draslík, vápník, hořčík, mangan, fluór, železo, křemík, měď, zinek) a velkého množství vody. Plody angreštu zrají během prázdnin, nejsou však vhodné pro dlouhodobé skladování ani zmrazení. Čerstvé plody obsahují až 90 % vody.

  • amalaki - indický angrešt
  • josta - kříženec rybízu a srstky (je odolná vůči chorobám)

Co se týká vitamínů, minerálů a stopových prvků, zhruba šálek čerstvého angreštu doplní asi: 46 % denního doporučeného množství (DDM) vitamínu C, 9 % DDM vitamínu B5, 7 % DDM vitamínu B6, 12 % DDM mědi, 9 % DDM manganu a 6 % DDM draslíku. 

Angrešt a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)
  • je zdrojem fytonutrientů: flavonoly, které primárně zaručují zdravé srdce, mozek a pomáhají bojovat proti vzniku rakoviny, anthokyany, což jsou barevné pigmenty v ovoci a podporují dobrý zrak, zdravé močové cesty, zlepšují paměť, a rovněž předchází vzniku onkologických nemoc
  • obsažené organické kyseliny jsou zodpovědné za chuť ovoce a pomohou snížit riziko vzniku mozkových příhod a Alzheimerovy choroby
  • díky vláknině na poměrně dlouhou dobu zasytí a zlepší i střevní peristaltiku
  • je účinným antioxidantem, podporuje náš nervový systém, nebo imunitu 
  • pomáhá tělo čistit a zbavovat od těžkých kovů (křemík)
  • prevence cévních chorob, snižuje krevní tlak
  • měď chrání náš kardiovaskulární systém, imunitu i mozek. Je důležitá i pro pevné kosti, metabolismus a reprodukci. 
  • posiluje nervy a srdeční sval
  • obsažená vláknina čistí střeva, podporuje proces trávení, působí proti tuhé stolici
  • pomáhá při ateroskleróze
  • podporuje využití a zpracování bílkovin
  • podporuje růst svalové hmoty
  • vhodné při anémii (vhodné i pro těhotné ženy)
  • na pigmentové skvrny a pihy (šťáva z čerstvých plodů)
  • posiluje křehké cévy a je prevencí vnitřních krvácení
  • snižuje riziko srdeční nedostatečnosti
  • podporuje mozek a mozkové funkce (vitamíny skupiny B)
  • vhodný při menopauze, normalizuje hormonální funkce
  • minimalizuje riziko kardiovaskulárních onemocnění (hypertenze, aterosklerózy a žilní nedostatečnosti)
  • vhodný při nadváze, má nízký obsah kalorií, podporuje metabolismus a spalování tuku
  • působí jako prevence zánětů horních cest dýchacích
  • podporuje zvyšování hladiny hemoglobinu
  • přírodní diuretikum (odvádí přebytečnou vodu z těla), choleretikum a také projímadlo při chronické zácpě
  • působí proti stárnutí buněk

Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů, musli, na přípravu kompotů a džemů

Kontraindikace:

Chuť: sladko - kyselá, jako směs jahod a ananasu

Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)

Výskyt: zahradní nebo lesní keř, má rád větraná místa, humózní vlhké půdy, doporučuje se hnojení kravským hnojem zapravením do půdy na podzim

Množení: roubování, řízkování, kopčení

Plod: bobulovina - srstka (má různé barvy - zelená, bílá, žlutá, červená, růžová, fialová a dokonce téměř černá)

  • slupka angreštu je pokrytá typickými jemnými chloupkami

Lidové názvy: meruzalka, srstka

Permakultura: prosvětlovací a "posilovací řez" se provádí u starých větví a nepotřebných výhonků u země, provádí se po sklizni (prevence před chorobami)

  • ideální stav u keřovitých odrůd je cca 6-10 výhonů, u stromkových cca 4-7 větviček

Signatura: trnitý keř s chlupatými zelenými plody

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...