Himalájská sůl, růžová

Himalájská jedlá růžová (díky obsahu železa) čistě přírodní jemně mletá minerální sůl s obsahem minerálů, nerafinovaná původem z Pákistánu (vznikla před více jak 200 miliony let krystalizací mořské soli překryté vrstvou lávy). Sůl (chlorid sodný je chemickou sloučeninou sodíku a chloru) je šetrně pomleta usušena na slunci bez použití chemických procesů a bělení. Sůl (NaCl) se skládá ze 40 % sodíku a 60% chlóru. Nadměrné solení není zdravé, proto je vhodné omezit ho na minimum nebo úplně. Sůl je totiž nebezpečná pro náš srdeční systém a škodí i mozku. Podle dat Českého statistického úřadu se v roce 2015 spotřeba soli v Česku pohybovala kolem 5,7 kg na osobu. Denně tak průměrný Čech zkonzumoval 15,6 g soli, což je téměř trojnásobek doporučovaného maxima.

  • bílá rafinovaná sůl obsahuje chlorid sodný a protispékavé a další chemické látky (nemají příznivý účinek na lidské zdraví), přidávaný jód je často syntetický (snižuje se schopnost těla sůl správně vstřebat)
  • himalájská růžová sůl je zdrojem přírodního jódu a dalších přírodních látek včetně např. vápníku, draslíku, hořčíku, měďi, fosforu, bromu, fosfou, železa, síry (kala namak).

Sůl má tři základní funkce:

  • ochucuje potraviny
  • konzervuje potraviny (podobně jako cukr nebo alkohol)
  • dodává tělu sodík a chlór (rafinovaná je obohacena jódem, který se delším skladováním ztrácí)

Největší solné doly na světě: Goderich v kanadském Ontariu a Khewra zhruba 160 km jižně od Islámábádu (Pakistán)

Himalájská růžová sůl a její účinky:

Zajímavost: Korejci, kteří mají jednu z nejvyšších spotřeb soli na světě a přitom je to národ s nejzdravější oběhovou soustavou a nejmenším počtem chorob srdce a cév.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje metabolické procesy v těle a podporuje lepší hydrataci v těle
  • podporuje stabilní pH buněk
  • snižuje výskyt svalových křečí
  • podporuje očistu těla od těžkých kovů
  • prodlužuje trvanlivost potravin (zejména masa a ryb)
  • přispívá k rovnováze prostředí v těle (vyrovnání hladiny zásad a kyselin)
  • díky obsahu železa přispívá ke krve tvorbě
  • prospívá nervové soustavě
  • je dobře vstřebatelná pro lidský organismus
  • zdroj elektrolytů, které podporují rovnováhu tekutin v těle
  • zabraňuje dehydrataci organismu díky obsahu elektrolytů
  • zlepšuje metabolismus, normalizuje rovnováhu vody a soli
  • upravuje pH v těle
  • vylučovací orgány (játra) nejsou přetěžovány zpracováním této soli
  • vhodná jako Paleo a RAW strava
  • při bolesti kloubů (teplé koupele v himalájské, soli z mrtvého moře nebo epsomské soli)
  • podporuje zacelování řezných rán nebo škrábanců (potírání roztokem vody se solí)
  • používá se jako peeling na odumřelou pokožku (zanechává hladkou a prokrvenou pokožku) - vnější použití
  • prospívá při léčbě trudovitosti, má vynikající čistící a exfoliační vlastnosti
  • proti bolestem v krku (kloktání slané vody)
  • podporuje rychlejší hojení menších ran a také je dezinfikuje (vnější použití)
  • dá se použít na přípravy zubní pasty společně s kokosovým olejem a kurkumou
  • dá se použít na odstranění mastnoty z vlasů (proplachování roztokem slané vody)
  • optimální dávka soli snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • prospívá zdraví cév (pouze v přiměřeném množství)
  • podporuje lepší absorpci vitamínů
  • koupele ve slané vodě očišťují tělo (himalájská, epsomská, grauberova, sůl z Mrtvého moře)
  • zvyšuje schopnost soustředění a podporuje ochranu ledvin
  • ionty sodíku a chlóru jsou nezbytné pro normální fungování pochodů v organismu
  • sůl uzemňuje (přitahuje duši do těla)
  • používá se při očistě kamenů
  • výplach dutiny ústní solí rozpuštěnou ve vodě, odstraňuje zápach z úst, eliminuje krvácení dásní, vytahuje hnis a zabíjí bakterie-opakujeme 3-4 x denně
  • solné krystaly himalájské soli obsahují 84 základních lidských živin, říká odborník na zdravou výživu Dr. Janet Starr
  • více

Himalájská sůl růžová, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Projevy nedostatku soli v organismu:

  • nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé
  • pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr, tělo začne v tu chvíli uvolňovat více inzulínu, který zadržuje tuk a vzniká riziko nárůstu hmotnosti a rovněž rozvoje diabetu typu II
  • dehydratace organismu

Příznaky nadměrné konzumace soli:

  • pociťujete neustále žízeň, dehydratace se projevuje malátností, zvýšenou potřebou pít a v extrémních případech si můžete všimnout také slaného povlaku na ústech
  • kruhy pod očima, otoky prstů nebo kotníků, to všechno poukazuje na zadržování vody
  • citlivé svaly při sportu, jejich regenerace totiž vlivem spousty soli v těle neprobíhá ideálně a mohou vás delší dobu bolet
  • bolest hlavy
  • únava, celkové vyčerpání a ospalost
  • zvýšená konzumace soli vás bude nutit k častému močení, ledviny se snaží z těla nadbytek sodíku dostat pryč, proto často močíme

Nadměrná spotřeba soli vede k jeho akumulaci v těle. Samotné tělo může odstranit pouze 0,25 g chloridu sodného denně. A pro každý gram soli potřebujeme 23 g buněčné vody. Důsledkem je nerovnováha vody, dehydratace buněk, celulitida, žlučové kameny a kameny močového měchýře, dna, artritida a revmatismus. Na rozdíl od klasické soli obsahuje himalájská sůl všechny potřebné elektrolyty, které zabraňují dehydrataci.

Použití: himalájská sůl je zdravá náhrada bílé stolní soli na ochucení jídel, ale i jako koupelová sůl, na dochucení potravin, na koupele, očista minerálů

Maximální denní dávka: 2 - 5g

Kontraindikace:

Skladování: suché, temné místo v uzavřených nádobách

Permakultura: používá se proti mravencům (sype se na jejich cestičky)

Magie bylinek: uzemnění, očista, ochrana, navrací duši ke hmotě

Lidová pořekadla: sůl je špatný pán, ale dobrý sluha

Magie soli: kdo nepřijímá sůl, jeho duše se pomalu vzdaluje do jiných dimenzí, proto např. lidový mystik Artur Hermes nesolil, protože prý sůl váže duši silně ke hmotě

  • čarodejnice nejí sůl a dáběl ji nenávidí
  • sůl se používala při magických obřadech jako ochrana před zlými silami a kouzly
  • sůl navrací při zranění a totálním vyčerpání duši do těla
  • mletí, vaření a foukání soli bylo uměním germánských léčitelek

Signatura: je hydrofóbní a následně rekrystalizuje

  • je návyková a v nadměrném užívání škodí (zadržuje vodu v těla, dna, záněty, chronické záněty atd.)
  • nedostatek soli způsobuje chuť na cukr
  • dříve se sůl podávala nemocným zvířatům (aby se tzv. probudily)

Symbolika:

  • podle védské nauky je sůl symbolem moudrosti ( Mgr.Jan Kozák)
  • pohádka Sůl nad zlato (symbol lidové moudrosti)

Himalájská černá vulkamická sůl, black salt nazývaná kala namak:

Jedná se o nerafinovanou vulkanickou sůl s typickou vůni po vajíčkách růžovo šedé barvy.

  • pomáhá při pálení žáhy
  • prospívá travicímu traktu
  • zdroj minerálních látek a také síry

Mořská sůl:

Mořská sůl je bohatá na prvky jako je sodík, hořčík, draslík, vápník, křemík a dokonce zlato a stříbro. Teplá voda s mořskou solí (můžete přidat i jedlou sodu) po ránu má řadu pozitivních účinků, ...více jakě?

  • sklenice teplé slané vody (může být s citrónem a se sodou) na vás po ránu zapůsobí pozitivně, zejména na lymfatický systém
  • má antibakteriální účinky
  • pročistí střeva od nežádoucích mikroorganismů
  • povzbudí trávení i metabolické procesy
  • působí také jako ústní voda (kloktání)
  • pokud nemáte jinou možnost, můžeme slanou vodou dezinfikovat drobné ranky

Jak vyrobit bylinkovou sůl z mořské nebo himalájské soli?

pro přípravu jsou nejvhodnější aromatické léčivé bylinky, např. petrželka, libeček, česnek, koriandr, pažitka, šalvěj, dobromysl, tymián, bazalka, saturejka, podléžka atd.. Lehce je pokrájíme a postupně přidáváme mořskou nebo himalájskou sůl. Poměr bylinek a soli by měl být 4:1. Léčivé bylinky se solí krájíme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované jemnosti., případně bylinky třeme podobně jako strouček česneku (důležité je, aby se tekutina z bylinek se obsorbovala do soli). Hotovou směs necháme pár dní proschnout na pečícím papíře a skladujeme v uzavřených skleničkách v suchu a temnu.

Články o soli:

  • Znáte druhy jedlých solí?
  • Sůl - výživná látka
  • Léčivé koupelové soli
  • Epsomská sůl a její použití

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...