Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Rakytník řešetlákový (tzv. sibiřsky zázrak, Hippophae Rhamnoides) je keřovitý strom dorůstající výšky cca 6 m, je původem z Ruska. Má drobné kyselé a trpké bobulovité plody oranžové barvy (větší než borůvky), s obsahem vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, C, A, D, E, F, K, P (rutin) a beta karotenu, obsahuje také omega mastné kyseliny (3, 6, 9), fenolové sloučeniny (jsou zdrojem oranžové barvy), z minerálů obsahuje železo, draslík, mangan a dalších 12 minerálů i stopových prvků. Z plodů se lisuje též rakytníkový olej, který je výjimečný obsahem omega 7 mastné kyseliny a je určen pro vnitřní i vnější použití.
Použití: sušené plody do snídaňových směsí, jogurtů, smoothie, na přípravu nálevu, výrobu šťávy, sirupů, marmelád, oleje ze semen
Skladování plodů: suché, chladné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách nebo sáčcích
Kontraindikace: močové kameny, vředové choroby, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: hlošinovité (Elaeagnaceae)
Plod: žlutooranžové bobule
Chuť: kyselá, trpká
Sběr: plody, kůra
Plod: bobule obvykle oranžová až červená, záleží na obsahu karotenoidů
Lidové názvy: citroník severu, sibiřský zázrak
Permakultura: ochrana před půdní erozí díky agresivní schopnosti kořenů se větvit a rozrůstat
Signatura: trnitý keř
sušené plody rakytníku řešetlákového rozdrtíme i semínka, následně zalijeme kvalitním panenským olejem (olivový, slunečnicový, řepkový, mandlový) aby byli plody úplně ponořené v oleji. V uzavřené nádobě a na teplém místě necháme macerovat cca 3 - 4 týdny, každý den směs důkladně protřepáváme. Po uplynutí doby směs přecedíme přes plátno. Získaný rakytníkový olej skladujeme na tmavém a chladném místě. Vnitřně užíváme jednu čajovou lžičku 3 x denně. Olej z rakytníku řešetlákového je vhodný i na zevní použití na pokožku (zvýší pružnost a hydratuje ji)
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...
Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...
Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.
Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5...