Fazole

Fazole (luštěnina) jsou zdrojem rostlinných bílkovin, ale také minerálů (draslík, hořčík, mangan, vápník, měď a železo) a vitamínů A, skupiny B (B2, B3, B5, B9), E a karotenu. Fazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střev. Jsou zdravou potravinou pro játra (zejména zelené lusky), ledviny a močový měchýř tmavší druhy). Fazole odvodňují a omlazují.

Fazole a jejich účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • prevencí nejčastějších civilizačních chorob - pomáhají snížit krevní tlak a LDL, podporují správnou činnost srdce a zdravé cévy a posilují trávicí systém
  • zdroj vlákniny (rozpustná i nerozpustná), proteinů (30 %) a sacharidů
  • lehce stravitelné s nízkou energetickou hodnotou
  • působí proti zácpě, čistí střeva (vláknina), prevence vzniku hemeroidů
  • dobře zasytí, jsou dobře stravitelné s minimem kalorií a navíc jsou zdrojem energie
  • působí jako prevence před vznikem srdečních onemocnění
  • brainfood (zlepšují paměť, koncentraci, podporují mozkové funkce)
  • podporují činnost cév a srdce
  • podporují střevní mikroflóru - mikrobiotu (vláknina)
  • působí jako prevence proti nadměrnému množení buněk
  • vhodné pro vegany, vegetariány a sportovce
  • prospívají ledvinám a močovému měchýři (tmavší druhy)
  • zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
  • snižují krevní tlak (obsahují minimální množství sodíku a naopak velké množství draslíku)
  • snižují krevní cukry
  • fazole jsou vhodné pro diabetiky, nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi (niacin)
  • silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky (aglutininy)
  • více

Druhy nabízených fazolí:

  • fazole mungo jsou zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B (B2, B3, B5, B9), C, K a minerálů (železo, draslíku, vápník, hořčík)
  • fazole azuki (Vigna angularis), zdroj vlákniny, proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B
  • fazole borlotti (polévka minestrone)
  • fazole bango
  • bílé fazole
  • barevné fazole (chili con carne)
  • fazole pinto, mají největší obsah vlákniny ze všech fazolí
  • fqazole navy, jsou zdrojem draslíku, sodíku, manganu, kyseliny listové a hořčíku
  • fazole červené ledvinky (chilli fazole), jsou velké a mohou být i hnědé

  • purpurové fazole
  • černé oko, krémově bílé fazole s charakteristickou skvrnou černé nebo žluté barvy
  • černé fazole

Použití: Vařené v kombinaci s obilninami a masem, nebo necháme např. naklíčit fazole mungo či adzuki a jejich klíčky přidat do zeleninových salátů

Příprava: Fazole namočíme podle druhu na cca 12 hodin do vody (aby se odstranily nadýmavé látky), slijeme a potom vaříme do měkka.

Čeleď: bobovité (Fabaceae)

Stanoviště:

Permakultura:

Lidové názvy:

Signatura:

TIP při vaření na omezení plynatosti: Přidejete byliny saturejku, majoránku a nebo řasy wakame, kombu (sníží se množství oligosacharidů).

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...