Švestky

Švestky (Prunus domestica) patří mezi peckovité ovoce s vysokým obsahem vlákniny a tím pochopitelně udržují naše střeva ve zdravé pohotovosti. Je všeobecně známo, jak švestková šťáva, nebo kompot, pomáhá po porodu či operaci rozhýbat střeva. Švestky mají také příznivý obsah provitamínu A, C, E vitamín B1, B2, B12. Velmi cenný je obsah minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo.

Sušené švestky a jejich účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • posilují imunitní systém

  • zdrojem antioxidantům, které zpomalují proces stárnutí (vitamin C, E)
  • působí proti zácpě a posilují peristaltiku střev

  • příznivě působí na nervový systém díky obsahu vitaminů skupiny B

  • vysoký obsah draslíku

  • podporují krvetvorbu (železo)
  • vhodné pro vegany a vegetariány, kteří mají nedostatek masa 
  • podporují zdraví vlasů, nehtů a pokožky (biotin)
  • podporují vstřebávání výživných látek a zažívání
  • jsou prevencí makulární degenerace (zdroj zeaxantinu)
  • více

Švestky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

TIP: Ideální je kombinace švestek a mletého máku, mák je zdrojem proteinů, omega 3 a švestky jsou zdrojem vitamínů, které se díky tukům v máku lépe vstřebávají. Tato kombinace je vhodná zejména pro vegany, vegetariány, sportovce a pro ty, kteří mají nedostatek vitamínu B12.

Článek: Spokojená střeva a švestky

Barva plodů: tmavo-modré

Sběr: plod - srpen, září

Signatura: čerstvé zralé plody jsou pokryté tenkou vrstvou bílo-šedého povlaku - vypadají jako zaprášené

  • povlak na čerstvých plodech je signaturou při zastřeném nebo rozostřeném zraku

Lidové názvy: kadlátka, kadlátky, slivky

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...