Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Dřín obecný (Cornus mas) a jeho plody patří mezi téměř neznámé ovoce, které najdete v přírodě na slunných svazích s vapenatým podložím. Jedná se o vytrvalý keř nebo strom, dorůstající až sedmi metrů. Žluté květy vykvetou brzy na jaře v březnu a dubnu. Bobulovité plody (dřínky velikosti až 30 mm) jsou karmínově červené peckovice. Plody drínu jsou vyjímečné vysokým obsah vitaminu C (cca 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů). Z vitamínů dřínky obsahují vitamín P, provitamín A, pektiny, ovocné kyseliny (1,5-3 %), především kyselinu jablečnou, cukru (7-9 % i více), třísloviny a stopové prvky (draslík, vápník, železo, hořčík, síra), flavonoidy, katechiny a antokyany. Pecky dřínu obsahují až 34 % oleje. Některé starší prameny hovoří o obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech dřínu, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.
K léčebným účelům se používaly plody - dřínky, listy (sklízeny po odkvětu), kořen (brzy na jaře nebo na podzim) a kůra (v období toku mízy).
Dva až tři stromy dřínu, staré 5-10 let jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu (cca 20-50 kg), čím starší strom tím vyšší sklizeň.
Použití: Pro přímou konzumaci, ke kompotování (významný zdroj pektinu), samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů.
Chuť: sladkokyselá až kyselá
Sběr: červené plody, peckovice
Barva květů: žlutá, kvete v březnu až dubnu
Čeleď: dřínovité (Cornaceae)
Množení : semeny (pecky)
Stanoviště, výskyt: na slunných místech s vápenatým podložím
Signatura: trnitý keř s červenými plody
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více
Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...
Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...
Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...
Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.
Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5...