Zelené potraviny

Zelené potraviny patří mezi přírodní superfoods, jsou zdrojem cených minerálů, vitaminů, stopových prvků, antioxidantů, enzymů, bílkovin, omega 3 mastných kyselin, chlorofylu a dalších živin. Více

Zelené potraviny a jejich účinky:

  • dodávají energii
  • jsou adaptogeny
  • detoxikují organismus
  • působí jako prevence vzniku nádorů
  • podporují metabolismus a imunitní systém
  • prospívají střevní flóře
  • podporují trávící soustavu
  • působí proti zácpě
  • působí proti zánětům
  • podporují činnost mozku
  • jako prevence proti ekzémům, lupénce..

Druhy zelených potravin:

  • zelený mladý ječmenbílkovin, sacharidů (včetně vlákniny) a chlorofylu, až 3000 enzymů, silné antioxidanty a jinak zdraví prospěšné flavonoidy jsou rovněž silnými, vitamíny (betakaroten, B1, B2, B6, B12, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, C a K1) a minerály (draslík, vápník, železo a hořčík) 
  • sladkovodní řasa chlorella ( zdroj bílkovin, tuků bohatých na omega-3 mastné kyseliny, vitamínů karotenoidů, B1, B2, B3, B5, B6, kyseliny listové, B12, C, E a K1, minerálů železa, vápníku, hořčíku, jódu, draslíku, selenu, chromu a zinku )
  • spirulina - sladkovodní sinice ( zdroj sacharidů a kvalitních tuků, včetně omega-3 mastných kyselin, chlorofylu a jiných barviv (např. betakarotenu, kyaninů, lutein, xantiunů, xantofylů), enzymů, vitamínů karotenu, B1, B2, B3, B6, kyseliny listové, B12, C, E a K1 a minerálů železa, manganu, hořčíku, draslíku, zinku, chromu,vápníku, mědi a selenu )
  • mladá pšenice ( zdroj enzymů, chlorofylu, karotenoidů, vitamínu C, B1, B2, B3, B6, E, K1, kyseliny pantothenové, draslíku, železa, hořčíku a také zinku, mědi, manganu, selenu a vlákniny )
  • listová zelenina (  špenát, pažitka, mangold a mladé listy červené řepy )
  • košťálová a brukvovitá zelenina ( brokolice, romanesko, kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek,hlávkové zelí )
  • alfalfa - vojtěška
  • Tekuté zelené slunce - chlorofyl

Zelené potraviny - způsoby zpracování

  • šťávy
  • sušený prášek
  • tablety
  • kapsle

Nejznámější značky zelených potravin:

Kde koupit zelené potraviny?

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...