21 potravin, které vyživí váš mozek

25.10.2016

Brainfood - neboli potraviny, které prospívají mozku a vyživují ho. Jsou potraviny, které mohou mozku škodit a které mu naopak pomáhají a přispívají k lepší náladě, jsme svěžejší a bystřejší. Představujeme vám 21 tipů potravin, které jsou pro mozek nejvhodnější a současně chutné. Mezi tyto potraviny můžeme zařadit:

Ančovičky, posilují mozek omega kyselinami

Ančovičky (sardel obecná) obsahují až 10krát tolik omega-3 mastných kyselin než u nás oblíbený tuňák,.ale také vápník, železo a další vitamíny a minerály. Je také nižší pravděpodobnost výskytu rtuti (či jiných toxických látek) u menších ryb než u větších jako je tuňák.  

  • vyšší úroveň omega-3 je důležitá i v průběhu těhotenství a dětství se 
  • má pozitivní vliv na zvýšení IQ v daném pasmu 
  • mají protizánětlivý účinek
  • brainfood
  • posilují svalstvo a kosti
  • příznivě působí na kardiovaskulární systém
  • více

Jaký je rozdíl mezi sardinkou a sardelí? Sardele jsou svou velikostí obvykle menší než sardinky.

Chřest, podporuje mozek

téměř polovina lidí, kteří žijí s depresí mají nízkou hladinu kyseliny listové (vitamin B9). Chřest tuto kyselinu obsahuje a navíc je zdrojem bílkovin, beta-karotenu, vitamínu C a E, železa, draslíku a vápníku.

  • podporuje dobrou náladu
  • pomáhá při zánětu nervů
  • působí jako prevence proti rakovině
  • při problémech s močovými cestami a ledvinami 
  • vhodný pro těhotné ženy
  • přírodní afrodisiakum
  • působí jako prevence při kocovině -  chřest má zvýšenou hladinu důležitých enzymů, které odbourávají alkohol
  • snižuje výskyt rakoviny jater
  • čistí krev a je močopudný


Avokádo

avokádo je zdrojem vitaminu E může pomáhá chránit váš mozek před Alzheimerovou chorobou . Jedna studie zjistila, lidé, kteří konzumovali vitamin E z potravin, ne doplňků stravy, došlo ke snížení rizika vzniku onemocnění o 67 procent. Plody avokáda jsou zdrojem vitamínů: B1, B2, B3, B6, K, A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku a železa.

Červená řepa

Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Konzumní část je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená řepa obsahuje z 87% vodu, vitamíny (A, B1, B2, B3, B6,B9, C, E, K), minerály (sodík, draslík,vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan), aminokyseliny, vlákninu a další výživné látky.

Bobule 

(maliny, borůvky, brusinky, arónie, goji, jahody, rybíz, angrešt, muchovník..)

 Tyto malé bobuloviny, jako jsou např. jahody a maliny, jsou přeplněné antioxidanty, minerály, vitamíny, enzymy a dalšími výživnými látkami, které podporují mozkové funkce, působí proti stárnutí, působí proti volným radikálům.

Sladké brambory - Batáty

obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás zdravějšími. A co obsahuji? Sacharidy, bílkoviny, vlákninu, tuk, vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, selen, zinek, měď, sodík, mangan, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamin A, B, C, K, cholin, betakaroten.

  • zlepšují krátkodobou pamět
  • působí proti zánětům v těle
  • zdroj antokyanů, antioxidantů
  • podpora imunitního systému, prevence vzniku rakoviny a civilizačních chorob
  • detoxikační a antiseptické účinky
  • podporují trávení, pravidelnou stolici, pročišťují trávicí trakt
  • normalizují hladinu cukru v krvi, postupné uvolňování
  • podporují zrak, prevence vzniku onemocnění očí (zhoršení zraku, šedý zákal...)
  • podporují tvorbu kostní a kloubní tkáně, prevence Osteoporózy
  • podporuje krvetvorbu, prevence vzniku Anémie
  • zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
  • zklidňují nervový systém, zlepšují paměť a koncentraci

Kokosový olej

panenský kokosový olej se získává z dužiny ořechu kokosové palmy - kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera). Zdroj vitaminů A, C a E.

  • brainfood
  • vytváří ketony - zdroj energie pro mozek
  • působí proti stárnutí mozku, s možnými důsledky pro Alzhimer a Parkinson
  • podporuje spalování tuků
  • snižuje riziko infarktu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při léčbě prostaty
  • vyrovnává hladinu cukru v krvi
  • antioxidant
  • více informací

Kari, kurkuma

Tento silná směs, která patří mezi absolutní špičku mezi kořením. Kari koření nemá přesné složení, protože většina si ho přizpůsobuje své chuti. Nejčastěji obsahuje Kurkumu, Kardamon, Chilli, Pepř a Zázvor. Kari obsahuje vlákninu, bílkoviny, sacharidy, tuky, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, molybden, zinek, měď, sodík, mangan, jód, chrom, omega3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, cholin , biotin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a betakaroten. Nejúčinnější látka v kari koření, která dělá z tohoto koření jedničku je látka kurkumin. Použití: (maso, rýže, těstoviny, omáčky, pomazánky, polévky, zahuštěné omáčky...)

  • pomáhá při Alzheimerově chorobě 
  • působí proti zánětům
  • urychluje trávení, působí proti plynatosti
  • podporuje imunitní systém
  • detoxikuje organismus
  • prevence proti vzniku rakoviny 
  • branfood
  • vice

Hořká čokoláda min. 85% - kakao, nejchutnější posilovač mozku

Kakaový prášek je bohatý na minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Získává se z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional lisováním kakaových bobů za studena. Čím tmavší a čistší je čokoláda, tím lépe pro váš mozek. 

Vajíčka

Vajíčko se skládá z bílku a žloutku. Mnohé studie dokazují tu svou pravdu (někdy jsou vajíčka IN, jindy je tomu naopak), ale vajíčka již od pradávna patří do naší stravy a jsou plnohodnotnou potravinou, takže vylučovat je nemusíte ze svého jídelníčku ani během hubnutí, vejce obsahují bílkoviny, sacharidy, tuk, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, fluorid, zinek, měď, selen, jód, sodík, molybden, omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, D, E, K, lutein, cholin, betakaroten, kyselinu listovou a pantotenovou. 


  • nejlepších přírodní zdroj cholinu 
  • podporují paměť
  • zrychlují metabolismus a podporují trávení
  • pozor na přehnanou konzumaci vajec, mohou škodit - všeho s mírou

Tučná ryba s omega kyselinami - losos

Maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas. Obsahuje vitamíny skupiny B, selen a astaxantin. Důležité je kupovat tzv. divokého lososa, aby neobsahoval toxické látky. Divoký losos má 5 - 7% tuku a uměle chován 15 - 34% tuku. V tukové tkáni se hromadí všechny toxiny.

  • podporuje přenos signálu mezi buňkami v mozku
  • zdroj omega 3 (DHA a EPA)
  • podporuje paměť a mozkové funkce
  • vhodný při redukčních dietách
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • zlepšuje kožní problémy
  • posilují inteligenci u dětí
  • působí příznivě při nemocech kosterní soustavy
  • více o lososu

Hovězí maso z krav pasoucích se volně na loukách 

je nejvhodnější pro konzumaci. Pro výběr správného kvalitního masa je důležitý věk ( min.starší 30 měsíců) , pohlaví, hmotnost, plemeno - není úplně podstatné, místo, zrání masa - je přírodní proces, kdy vlivem proteolytických enzymů dochází ke štěpení bílkoviných svalových struktur a tím ke zlepšování kulinářských vlastností masa, zejména jeho křehkosti, jemnosti. Tento proces je žádoucí s výjimkou ryb u všech druhů masa, ale u hovězího je nezbytný.  (např. pro steak je doba zrání 5 měsíců), výživa zvířete (důležitá pro vznik travního masa, krmenení -pouze pastva, seno, senáž).  atd... Výraznější červené zbarvení je signál pro  správnou volbu masa. 

Hovězí maso je zdrojem bílkovin, tuků, esenciálních aminokyselin, vitamínu B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E, K, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku, manganu a fosforu

  • vyrovnává stresové hormony a podporuje průtok krve do mozku
  • zdroj Cholinu, kompletních bílkovin, karnitinu
  • brainfood
  • poskytuje energii pro mozek
  • více

Mušle, mořské plody

měkkýš (slávky)  je jedním z největších přírodních zdrojů vitaminu B12, živina která chrání váš mozek . Slávky jsou zdrojem proteinů, uhlohydrátů, selenu, zinku, vápníku, hořčíku, železa, vitamínu B9, B12.

  • brainfood
  • nízký obsah kalorií
  • při bolestech kloubů
  • pro vegany jako zdroj vitamínu B12

Ovesné vločky

Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6, B9 a E, železa, vápníku, fosforu a lecitin.

  • podporuje paměť a koncentraci
  • poskytují energii a výživu pro mozek (lecitin a vitamíny skup. B)
  • lehce stravitelné, zdroj vlákniny
  • snižuje krevní tlak
  • tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy 
  • posiluje organismus při rekonvalescenci

Olivový olej

olivový olej obsahuje skvalen, omega 3, 6, 9 kyseliny, vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu.

  • snižuje záněty v těle
  • mírní projevy migrény
  • zdroj zdravých tuků a polyfenolů
  • působí proti zácpě
  • působí proti stárnutí
  • podporuje trávení
  • podporuje vstřebávání vápníku
  • působí proti depresím a stresu
  • působí protizánětlivé, protirakovinné, antioxidační účinky
  • chrání proti Alzheimerově chorobě

Máta peprná

Máta patří mezi nejpoužívanější byliny  a ve velkém množství se pěstuje téměř na celém světě. Využíváme z ní nejčastěji listy, které se sbírají v době před rozkvětem - někdy až 3krát ročně (vždy po novém obražení). Máte je zdrojem silic, mentolu, tříslovin, flavonoidů a fenolů.

  • zvyšuje bdělost
  • přírodní stimulant
  • podporuje paměťové funkce
  • posiluje nervovou soustavu
  • působí proti impotenci
  • zlepšuje tělesnou kondici
  • zmírňuje nadýmání

Dýňová semínka

významný zdroj roslinné omega 3 a zdrojem vitamínu A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen.

  • zdroj Tryptofanu
  • podporují hubnutí
  • brainfood
  • snižují sociální úzkost
  • více informací a účinky
  • příznivě působí na prostatu
  • více

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou velmi výživné, obsahují až 70% tuků a to převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3 a 18% bílkovin ( proteinů )., vitamínů B1, B2, B3, B6 a E, a minerálů železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík.

Rozinky

rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C, E a minerálů draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

  • zvyšují pozornost a paměť (díky obsahu bóru, stejně jako jablka)
  • antioxidant
  • podporuje mozkové funkce
  • přírodní sladidlo

Mangold

mangold, listova zelenina, obsahuje vitamín A, betakaroten, B, C, E, betakaroten a minerální látky, jako je například vápník - až 2 %, železo, fosfor, draslík a hořčík

  • podporuje biochemické reakce v mozku
  • působí proti anémii
  • působí proti kornatění cév
  • mírně projímavý účinek

Voda (přírodní čištění vody)

voda tvoří cca 60 - 70% hmotnosti dospělého člověka. Pitná voda se definuje jako kapalina bez chuti, barvy a zápachu. Dýchám ztratí člověk cca 0, 3l vody za den. Vodu potřebuje k trávení a vylučování odpadních látek, podporuje zvlhčování očí, kloubů, reguluje tělesnou teplotu ( chladič ) a umožňuje činnost svalů.Přirozeně se ve vazivu pod kůží ukládá voda. Jestliže nepřijímáme dostatek vody ( 2 - 3 litry za den, v podobě nápojů 1,5 - 2 litry ) stahuje se z kůže dovniř těla.

  • mozek je tvořen ze 75% vodou
  • hydratované tělo je odolnější než dehydratované
  • více