Nadměrné pití piva má negativní dopad na zdraví Čechů.
"Konzumace piva je nejvíc destruující faktor v české stravě, daleko horší než konzumace jakékoliv potraviny," tvrdí hlavní autor studie z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity Pavel Grasgruber.
Účinky alkoholu a piva na lidský organismus:
- přispívá k obezitě
- alkohol působí destrukci vnitřních orgánů
- pivo obsahuje antioxidanty
- střídmá konzumace piva mápříznivý vliv na prevenci civilizačních chorob ( krevní oběh, stres, trávení, protinádorové účinky, snižuje aterosklerózu)
Škodí také nadměrná konzumace těchto potravin:
- obiloviny - např. rafinovaná pšenice ( zvyšují hladinu krevní glukózy, což pak vede k riziku kardiovaskulárních chorob, obezity i cukrovky druhého typu), bezlepkové obilniny a tzv. kompletní bílkoviny (Quinoa) tělu naopak prospívají
- bílé pečivo z pšeničné mouky s vysokým obsahem lepku
- brambory (obsahují agresivní sacharidy, ale obsahují vitamin C a cenný tryptofan)
- velké množství červeného masa - každodenní konzumace, ale naopak v menším množstvím ( 1 x týdně) vepřové je podle odborníků spolu s mlékem zdrojem nejkvalitnějších živin v lidské stravě
Autoři studie doporučují tzv. středomořskou stravu, která obsahuje menší množství masa a mléka (z domácího chovu šetrně pasterizované), olivy, ořechy, ovoce a zelenina.
Důležité je také upozornit, že pro zdraví člověka je důležité sluníčko, voda, zdravý vzduch v přírodě, pohyb a strava. Strava ovlivňuje až z 90% zdraví člověka, důležité je zastoupení zeleniny, proteinů (tzv. kompletní bílkoviny, jsou klíčové pro stavbu buněk společně se zeleninou), sacharidů (ovoce) a tuků ( stačí jen 10%, živočišné - ryby, ořechy, semínka- namočené ve vodě pro lepší stravitelnost). Zdroj J. Janda