Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Komplex bakterií nalezeých ve zdravých lidských střevech je něco, co právě začínáme chápat, ale jedna věc je jistá: Získat dostatek zdravých prebiotických potraviny pomáhá vytvářet správné prostředí pro "dobré bakterie", a kvašené (nepasterizované) potraviny pomáhají udržovat tyto kolonie baktérií vitální.
Prebiotické potraviny obsahují vláknu, která nelze dobře a rychle strávit, takže vytvoří prostředí, kde mohou tyto dobré bakterie prosperovat. Dá se říci, že ne všechny potraviny, které jíme, jsou pro nás vhodné. Vláknina kořene čekanky se nerozkládá v žaludku nebo tenkém střevě velmi dobře. To znamená, že tato vláknina je v tlustém střevě důležitá pro užitečné bakterie a je vhodný přístav pro zdravý vývoj. Vláknina pomáhá čistit střeva a podporuje také všechny bakterie.
Pokud přidáte prebiotické potraviny do svého jídelníčku budete mít zdravá střeva:
Kořen obsahuje 65 procent prebiotické vlákniny. Čekankový kořen má chuť podobnou kávě (i když neobsahuje žádný kofein) a má vysoký podíl sacharidů a tak může být použit namísto tuků.
Topinambur obsahuje asi 31,5 procent prebiotik a je také jednou z nejlepších potravin proti vzniku úzkosti, může pomoci od stresu a úzkosti.
Syrové pampeliškové listy mají asi 24,3 procent prebiotické vlákniny a jsou jednou z nejvíce výživných jedlých květin. Samotné lístky jsou vhodné do jakéhokoliv salátu.
Česnek má protirakovinové vlastnosti. Česnek je také jednou z nejlepších bylin a koření proti diabetu. Česnek je silná protizánětlivá potravina, a obsahuje cca 17,5 procenta prebiotik, což je skvělý doplněk pro některé pokrmy.
Pórek je jedna z nejlepších potravin, které bojují proti rýmě a chřipce , ale obsahuje 11,7 procenta prebiotické vlákniny.
S obsahem 8,6 procenty prebiotické vlákniny je cibule jednou z velkých zdravotních výhod. Tyto zelenina může také pomoci udržet zdravé srdce a posiluje kosti.
Surová cibule má vyšší obsah prebiotické vlákniny než vařené cibule (5 procent prebiotické vlákniny), vařená cibule má ale ještě vyšší obsah než mnoho další zeleniny.
Chřest je potravina, která nejen bojuje s kocovinou, ale syrový chřest obsahuje 5 procent prebiotické vlákniny. Pokud přidáte chřest do rýžové houbové polévky můžete nakrmit zdravými bakteriemi tělo a vyléčit střeva.
Syrové pšeničné otruby a pšeničná mouka při pečení obsahují cca 5 procent prebiotické vlákniny. Ale pšenice může u některých lidí působit zdravotní potíže.
Banány mají vysoký vysoký obsah draslíku a hořčíku, ale obsahují také jedno procento prebiotické vlákniny. Další výhodou pro sportovce je, že banány jsou také vhodné pro přípravu sportovních nápojů, obsahují tak antioxidanty, vlákninu, draslík a vitamin B6.
U uveděných hodnot obsahu vlákniny jsou uváděny procentuální hmotnostní díly.
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.
Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více