Červená řepa

28.09.2017

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

Zdravotní přínosy červené řepy začínají od léčby anémie, poruchy trávení, zácpy, poruchy ledvin, poruchy žlučníku, rakovinu a srdeční onemocnění. Pomáhá také předcházet makulární degeneraci, zlepšuje krevní oběh, podporuje zdravou pleť a prevence šedého zákalu. Tyto zdravotní přínosy z kořene červené řepy lze připsat spektru živin, vitamínů a minerálů. 

  Více

Červená řepa a její účinky:

  • omlazující účinek
  • snižuje krevní tlak
  • podporuje regeneraci buněk
  • příznivě působí na nervovou soustavu
  • podporuje detoxikaci
  • vhodná při redukčních dietách
  • působí proti zavodnění organismu 
  • zlepšuje kvalitu, vlasů, nehtů a pokožky
  • afrodiziakální účinky
  • zásadotvorná zelenina
  • podporuje zažívání a peristaltiku střev
  • odstraňuje přebytečný LDL cholesterol (vláknina)
  • je dobrá při prevenci rakoviny kůže, plic a tlustého střeva (obsahuje pigment betacyanin - působí proti růstu rakovinných buněk)
  • betainy obsažené v řepné šťávě stimulují funkce jater
  • je zdrojem vitamínu C, který pomáhá předcházet astmatickým příznakům
  • více

Použití: pro přímou konzumaci na přípravu šťáv, salátů na pečení, vaření

Ve starověku byla červená řepa používána k léčbě horečky a zácpy. Ve středověku se používala také jako lék na zažívací potíže. Nakonec, listy z červené řepy jsou dobré pro urychlení procesu hojení ran.

Jak jíst červenou řepu? nakrájejte ji na kousky a ochuťte ji solí , pepřem a citrónovou šťávou 

Polévka z červené řepy
Polévka z červené řepy


Kde koupit šťávu a sušenou červenou řepu?

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...