Jak zahnat chuť na sladké

31.10.2017

Zdravé tuky

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří také velmi oblíbený kokosový olej.

Proteiny

pokud chceme stabilizovat hladinu cukru v krvi, je vhodné zařadit do jídelníčku více proteinů. Potraviny s obsahem bílkovin umí zpomalit ukládání cukrů a také se tím sníží tvá chuť na sladké. Mezi významné zdroje bílkovin patří například hovězí, kuřecí maso,  luštěniny (sója, hrách, čočka), losos, vajíčka, ořechy (mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy a arašídová másla) semínka (chia, konopí, len), obiloviny (quinoa, hnědá, černá a červená rýže) a zelenina (brokolice, kapusta, špenát).

Probiotické a prebiotické potraviny

Probiotika jsou přirozenými nepřáteli kvasinek, které mohou způsobit například zarudnutí kůže, vaginální infekci či přibírání na váze. Kvasinky se živí v těle cukrem, když se včas nepodchytí, můžeš mít zoufale velkou potřebu krmit se sladkým. Probiotika znamenají nejen snížení chuti na sladké, ale také lepší pleť, spokojenější žaludek a silnější imunitní systém. Probiotika najdete je například v kysaném zelí, kefíru, řeckém jogurtu (lepší je neochucený), obsahuje je i kombucha. Zdrojem prebiotik je např. ovoce a zelenina.  

Vláknina

Je potřeba věnovat pozornost potravinám, jež obsahují vlákninu přirozeně. Mezi také patří například ořechy, semínka (lněné, chia, slunečnicové, sezamové a bazalkové semínko), tradiční či lesní ovoce (meruňky, švestky, sušené ovoce) nebo zelenina (mrkev, brokolice, dýně, květák, rajčata, listová zelenina). Vláknina zpomaluje proces trávení, stabilizuje se hladina cukru v krvi a tím se snižuje potřebu cukru, navíc se se tak tělo zasytí.

Byliny a koření

Takový zázvor působí protizánětlivě a určitě se ho vyplatí přidat do pokrmů či si z něho udělat čaj. Žaludku uleví například fenykl, máta, mateřídouška, bazalka. Kurkuma neboli indický šafrán a skořice je dalším mocným bojovníkem proti chuti na sladké. Pomáhá snižovat hladinu nejen cukru, ale také cholesterolu. Himalájská sůl může být dalším pomocníkem jak zahnat chuť na sladké a navíc je zdrojem spousty minerálů důležitých pro tělo (na rozdíl od rafinované soli).

Kyselé, případně fermentované potraviny

jedním ze způsobů, jak zahnat chuť na sladké je nějaká kyselá potravina, která je navíc zdrojem probiotik. Fermentované potraviny (kysané zelí, kysané okurky, kimchi, kvašená zelenina) jsou přirozeným zdrojem probiotik a přirozeně zahání chuť na sladké.

Zdroj: femina.cz

Sušené plody

Pokud vás někdy přepadne chuť na sladké, takovou vhodnou alternativou mohou být i hrozinky, v přiměřeném množství jsou zdraví prospěšné. Hrozinky vám dodají rychle energii, na delší dobu zmírní pocity hladu 

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...