Superpotraviny, které pomáhají při srdečních chorobách a Alzheimerovi

04.11.2017

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou aktivitou.

Protioxidanty

jsou to látky, které omezují činnost volných radikálů ( omezují proces oxidace). Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými sloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk. Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost antioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. 

Mezi antioxidanty se řadí vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bio flavonoidy - resveratrol, katechin -, fenoly a karotenoidy - jako je betakaroten, lutein, zeaxantin a nejsilnější známý antioxidant na světě astaxantin.

  • chrání srdce, cévy, plíce i mozek, proto pomáhají jako prevence proti mozkové mrtvici, trombóze, infarktu a jiným kardiovaskulárním onemocněním 
  • pomáhá předcházet rakovině, cukrovce i neurodegenerativním změnám, tedy i Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě 
  • látky s antioxidačním účinkem rovněž posílí váš zrak, odolnost pokožky, mužskou plodnost a celkovou imunitu. 

Přírodní zdroje protioxidantů

  • zelenina (červená řepa, kapusta, špenát, mrkev..)
  • ovoce (goji, arónie, švestky, třešně, červené hrozny, lesní plody, jablka)
  • koření (kurkuma, česnek, zázvor, skořice)
  • ořechy (mandle, vlašské ořechy, kešu, lískové ořechy)
  • semínka (chia, konopná, lněná, sezamová, kakaové boby nepražené)
  • šťávy (z goji, Acai, Noni, granátového jablka, z arónie)
  • olej (kokosový, lněný, olivový, sacha inchi..)
  • ryby (losos) a řasy
  • obiloviny (quinoa, černá a hnědá rýže...)
  • houby (shitake...)
  • glutathion (antioxidant, který produkují játra s věkem však jeho produkce klesá)

Důležité je také vědět, co účinek antioxidantů tlumí: nežádoucí vliv má strava bohatá na tuky, mastné kyseliny a karcinogeny (uzeniny, smažené potraviny), škodí i strava chudá na vlákninu. 

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...