Vitamín E

28.12.2016

Vitamin E je nezbytný pro normální neurologické funkce. Studie zjistila, že nízká hladina některých typů vitaminu může zvýšit riziko výskytu Alzheimerovy choroby. Proč některé typy? Je to proto, že existují různé typy vitamínu E, tzv "izomery" vitamínu E a je jich 8. Mozek potřebuje všech 8 pro optimální zdraví a všechny funkce, říká Shawn Talbott, nutriční biochemik.

Článek: Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

Vitamin E je rozpustný v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Vitamin E je obsažen v pšeničných klíčcích, mléce, mase savců, oříšcích (mandle, lískové ořechy), sóje, cizrně, čočce, semínka....
Talbott říká, že těch 8 druhů vitamínů E může být rozděleno do dvou kategorií:

  • 4 antioxidanty-tokoferoly
  • 4 tokotrienoly.

Problém je, že většina doplňků stravy s vitaminem E nezahrnují tokotrienoly. Takže i když jíte pilulku s vitaminem E pravděpodobně nedostane všechny vitamíny E potřebné pro mozek.
Pokud jsou vitamíny užívány ve velkém množství, dochází k soutěži mezi tokoferoly a tokotrienoly, tento stav pro tělo není pozitivní

Tokoferoly

jsou obsaženy téměř každém druhu ovoce, zeleniny a semen.

Tokotrienoly

jsou obsaženy v celozrnné pšenici, rýži, ječmenu (celá zrna včetně otrub) a jejich klíčcích. Červený palmový olej a olej z rýžových otrub je také výborným zdrojem tokotrienolů.

Vitamín E a jeho účinky na zdraví:

  • odstraňuje volné radikály
  • snižuje riziko srdečního infartu
  • prevencí proti rakovině
  • zesiluje účinek vitaminu A
  • chrání pokožku před UV zářením
  • posiluje imunitní systém
  • udržuje mladistvou pokožku
  • antioxidant, účinnější než vitamin C
  • příznivě působí na mozek

Přírodní zdraje vitamínu E

  • mango
  • acai
  • chia semínka, konopná semínka, lněná semínka
  • ořechy (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy..)
  • luštěniny (sója, cizrna, čočka)
  • více

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...

Konopné semienka sú často docenené avšak sú cenným zdrojom potravy sa širokou škálou prínosov pre zdravie, napr. Schopnosti zlepšiť zdravie srdca, stimulovať a podporovať trávenie, budovať svalovú hmotu, eliminovať nespavosť, liečiť chudokrvnosť, pomáhať pri chudnutí, stimulovať metabolizmus, zabraňujú rôznym druhom rakoviny, zlepšuje...

Kumquat (Citrus japonica) má podivné exotické meno, ale nemá netradičný vzhľad. V skutočnosti malé citrusové plody (približne 5 cm - veľkosť vajec) trochu pripomínajú malé pomaranče, a to ako vo vnútri, tak aj vonku. Tento ker alebo malý strom pochádza z ázijsko-tichomorskej oblasti, kde sa pestuje a kultivuje už tisíce rokov. Prišiel do Európy...

Maca peruánská, neboli peruánská viagra má původ v Jižní Americe v Andách. Staré kultůry tento kořen pěstují od nepaměti na náhorních plošinách And v Peru a Bolívii ve výšce až 4000 nad m. Podle legend jedli bojovníci jihoamerického kmene Inků kořen rostliny maca před tím, než šli do boje, aby jim dodal potřebnou sílu a vytrvalost. Španělští...

Medzi zdravotné prínosy hnedej ryže patrí lepšie fungovanie kardiovaskulárneho systému, tráviaceho systému, mozgu a nervového systému. Hnedá ryža je silným zdrojom antioxidantov, ktoré poskytujú úľavu od mnohých ochorení, hypertenzie, nezdravá hladina cholesterolu, stres, duševné depresie a kožné ochorenia.