Potraviny s největším obsahem vitamínu C

17.11.2017

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na vysoké teploty, sluneční záření a působí i časový faktor. Nepřítelem (požírači) vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry. Zvýšenou potřebu tohoto silného antioxidantu vykazuje organismus především v době hojení ran, během léčení infekcí, zvýšené fyzické aktivity a rovněž v případě, že jste kuřák. Vitamín C pomáhá totiž bojovat s volnými radikály.

Protože vitamin C se z potravin vytrácí s časem při skladování či tepelné úpravě, mohou lidé konzumující poměrně často větší množství ovoce a zeleniny mohou mít vitamínu C nedostatek. Snažte se proto přijímat jej z opravdu čerstvých potravin.

Tipy na potraviny s vysokým obsahem vitamínu C

  • Mango - prevence v době chřipek a nachlazení
  • Ananas - podporuje trávení, zvyšuje imunitu
  • Jahody - mají nejvyšší antioxidační vlastnosti
  • Papája - působí proti překyselení organismu, podporuje činnost pankreatu
  • Kiwi - pomáhá ničit viry
  • Kedluben - posiluje imunitní systém a zabezpečuje optimální hladinu hormonů
  • Růžičková kapusta - odvodňuje, pomáhá i při hubnutí
  • Paprika - stimuluje zažívání, podporuje přirozenou obranyschopnost těla
  • Brokolice - obsahuje stopové prvky, vitamíny, podporuje imunitu
  • Citrusové plody - obsahují dále flavonoidy, což jsou přírodní antioxidanty, zrychlují metabilismus
  • Šípek - ideální pro přípravu čaje a prohřátí organismu, zdroj lykopenu a beta karotenu
  • Arónie - vysoký obsah antioxidatů (anthokyanů), opomíjené ovoce

Potravina - ovoce / zelenina Množství vitaminu C (mg / 100 g)

  • švestka kakadu (murunga) 2300-3000
  • Camu Camu 2800
  • Acerola 1680
  • Rakytnik řešetlákový 695
  • Amalaki 445
  • Šípek 425
  • Baobab 400
  • Guave 230
  • Černý rybíz 200
  • Červená paprika 190
  • Petržel 130
  • Goji 73
  • Pomeranče 60
  • Jahody 60
  • pro srovnání - čerstvé telecí játra 36

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné antioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkou je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má pozitivní vliv na...

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru...