Goji, kustovnice čínská

Goji, česky také kustovnice čínská (Lycium chinense, godži, goja, červený diamant) se tradičně pěstuje v Číně, pěstitelé z provincie Ningxia patří mezi nejkvalitnější producenty plodů goji. Je to způsobeno specifickým klimatem porůří Himalájí a dostakem kvalitní úrodné půdy. Goji - kustovnice čínská je pro svůj vyjímečný obsah vitaminů (provitamínu A, C, E, B1, B2, B3 a B6) minerálů (vápník, hořčík, železo, měď, sodík, draslík, selen, zinek, mangan, germanium, fosfor), karotenoidů (beta-karoten, zeaxantin, lutein, lykopen a kryptoxantin), 18 aminokyselin a dalších pro tělo prospěšných látek právem označována za nejprospěšnější superpotravinu 21. století. Plod goji má světle červenou barvu a špičatý tvar, přičemž velikostí se podobá větším rozinkám.

Goji, kustovnice čínská a její účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • nezpracovaná superpotravina
  • napomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a onemocnění trávicího traktu
  • má nízký obsah kalorií a jsou přírodním zdrojem železa a vitaminu A
  • podporuje dlouhověkost a působí proti předčasnému stárnutí buněk (elixír mládí) společně s dostatečným pohybem a prostřednictvím eliminace vnějšího tlaku
  • má příznivý vliv na játra a snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje sexuální apetit 
  • podporuje očistu organismu
  • podporuje kvalitu vlasů, nehtů a kostí
  • prospívá zdraví očí (zdroj karotenoidů)
  • exotické superovoce podporuje mozkové funkce (paměť, koncentraci, postřeh) - brainfood
  • zdroj bílkovin (přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a k udržení normálního stavu kostí)
  • podporuje zažívání a osu MTM
  • podporuje krvetvorbu (působí proti chudokrevnosti)
  • snižuje míru únavy a vyčerpání (železo)
  • může být zdrojem energie, zasytí
  • zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
  • doplněk při redukčních dietách
  • posiluje tok duchovní a spirituální energii čchi
  • podporuje ochranu těla před působením negativní emoce
  • patří na přední místo ve schopnosti pohlcovat volné radikály dle jednotky ORAC (oxygen radical absorbance capacity)

Goji kustovnice čínská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Kontraindikace: Léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin, Heparin, Ibuprofen, Naproxen), antibiotika, antivirotika, použití konzultujte s lékařem

Použití: pro přímou konzumaci (doporučuje se nechat plody na vzdušné vlhosti několik hodin, aby nasály vzdušnou vlhkost a změkly), do smoothie, jogurtů, snídaňových směsí

Chuť: připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem

Čeleď: lilkovité (Solanaceae)

Sběr: červené bobule, na jaře mladé zelené výhonky (použití do salátů)

Plod: červené bobule goji, ze semen se lisuje cenný olej

Permakultura: používá se jako meliorační porost bránící erozi půd

Signatura:

  • plody podobné našemu šípku
  • je zdrojem karotenoidů, což signalizuje jeho výrazné červené zabarvení
  • na rozdíl od některých jiných druhů nemá kustovnice čínská trny

Lidové názvy: elixír dlouhověkosti, červený diamant

Z goji kustovnice čínské se vyrábí:

  • sušené plody (goji bobule)
  • přírodní 100% šťáva
  • sušený prášek z plodů
  • ze semínek obsažených v plodech goji se lisuje unikátní olej

Jak připravit čaj z kustovnice čínské a při vaření neztratit vitamin C?

Podrcené sušené plody goji (např. v hmoždíři) zalijte studenou vodou (na čajový šálek vody přidejte polévkovou lžící goji) a nechejte cca 9-12 hodin macerovat při pokojové teplotě. Těsně před použitím láhev podle potřeby opatrně zahřejte na 35-38 stupňů, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci. Přeceďte takto získaný nápoj a přislaďte dle chuti přírodními sladidly.

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě...

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,...

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a ...

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět...

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě...Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě...

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na...

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou...

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří...

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer "neviditeľné plody", ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.